Çoklu jeneratör ve şebeke senkronizasyon panoları

Çoklu jeneratör ve şebeke senkronizasyon panoları;

Günümüzde, artan enerji ihtiyacı ile birlikte kurulan tesislerde gerekli jeneratör gruplarının yüksek güçte olması bir sorunu ortaya çıkarmaktadır. Büyük güçte olan bu jeneratör grupları başka hiçbir iş makinasında kullanılmayan devasa hacimde ve çok yüksek beygire sahip dizel motorların kullanımını gerektirmektedir. İlk yatırım maaliyetleri çok yüksek (astronomik) olan bu dizel motorların bakım konuları da bir o kadar işletmeciyi sıkıntıya sokmaktadır. Üstelik arıza halinde ve elektrik kesintisi de oluşmuşsa sıkıntı çok büyüktür. Jeneratör arızalıdır ve giderilinceye kadar çalışamaz. İşyerinin itibarı bitmiş, belki de müşteri kaybetmiştir. Hastahaneler için durum çok daha tehlikeli ve hayati önem taşır. Ameliyat esnasında oluşabilecek bir jeneratör arızasında ameliyat ölümle sonuçlanabilir, bu durum ağır mükellefiyetler içerebilir.

 

Yukarıda sadece bir iki örnekte bahsedilen büyük güçlü jeneratörlerin böylesi önemli tesislere kurulmasından ziyade gücü bölerek, bir jeneratör yerine iki ve hatta üç veya daha fazla jeneratörün senkron (paralel) çalışarak sistemleri beslemesi çok daha akılcı ve az risklidir. Örnek verecek olursak;

Elektrik kesildiğinde iki adet jeneratörün senkron (paralel) çalıştığı bir sistemde, jeneratörlerden bir tanesinin herhangi bir sebeple arızalanması veya çalışmaması durumunda diğer jeneratör acil yükleri besleyerek sistemin çalışırlığını devam ettirebilir. Bu da olası hayati riskleri ortadan kaldırır. Basitçe sistem şu şekilde çalışır;

“Jeneratörlerin tümü de otomatik konuma alınır ve stand-by konumunda beklerler. Şebeke enerjisi var olduğu için yük şebekeden beslenir. Şebeke enerjisinin kesilmesi veya en az bir fazın ayarlanan limitler dışına çıkması durumunda senkron kontrol ünitesi şebeke şalterini açtırır ve aynı anda tüm jeneratörler de start alarak çalışır. Hazır olan grup hemen senkron barasını enerjilendirir ve diğer jeneratörler de voltaj ve frekansını senkron baraya bakarak ayarlarlar. Uygun değerler oluştuğunda senkron olur. Jeneratörler beraber çalışmaya başladıktan hemen sonra yükler beslenmeye başlanır. Bu arada senkron kontrol üniteleri yükleri hem aktif hem de reaktif olarak paylaşırlar. Gücüne ihtiyaç bulunmayan jeneratör veya jeneratörleri senkron kontrol ünitesi devreden çıkararak stop ettirir. Bu jeneratörler tekrar ihtiyaç olunacağı duruma kadar sistemde yedek olarak hazırda beklerler.

Sistem jeneratörlerden beslenir iken devrede olan jeneratörlerden biri arızalanır ise, hemen hazır bekleyen jeneratör çalışarak yükleri beslemeye devam edilir. Arızalı olan jeneratörün arızası giderilip arızası resetlendiğin de hemen start alır, senkron barasına bakarak senkron olur ve yük paylaşımını yapar. Eğer sistemde ihtiyaç olunan güç az ise devreden çıkar ve hazırda bekler.”