Jeneratör gücü nasıl hesaplanır ?

JENERATÖR GÜCÜ NASIL HESAPLANMALIDIR.

İhtiyacınız olacak jeneratörün hangi kıstaslara göre hesaplanacağını işinin ehli bir elektrikçiye veya elektrik mühendisine hesaplatın veya yetkili servisimizden ücretsiz yardım alabilirsiniz.

Güç tespiti yapılırken aşağıdaki konulara dikkat edilmelidir.

Jeneratörün besleyeceği sistemdeki yüklerin cosinüs fi (cos φ) değeri şebeke enerjisinden farklı olarak 1 (bir) değil, 0,8 (sıfır virgül sekiz) dir.

Jeneratörün çalışma ortamı mutlaka göz önüne alınmalıdır. Havalandırma şartlarına bakılmalıdır, egzosttan atılacak kirli havanın (zehirli gazların) en kısa yoldan dış ortama atılması ve solunmaması çok önemlidir.

Jeneratörün bulunduğu ortamdaki ısı faktörü ve rakım göz önüne alınmalıdır.

Aktif, reaktif ve kapasitif yükler değerlendirilmelidir.

Jeneratör kapasitesi sistemde bulunan elektrik motorlarının demaranj (pik) gücünü taşıyabilecek kapasitede olmalıdır. Hesaplamada bu konu en önemli ayrıntıdır. Bir lambada demeranj oluşmaz fakat, sıkışarak çalışan tüm elektrik motorlarında muhakkak demeranj oluşmakta ve bu hesaplamalarda göz önüne alınmalıdır. (Örn; asansör, klima sistemleri, kompresörler v.s.)

Gelecekte yük miktarı ve enerji ihtiyacı artabileceğinden jeneratör gücü toplam ölçümlerden sonra mevcut yükün en az  %50 sini taşıyabilecek kapasitede olmalıdır. Unutulmamalıdır ki, jeneratörleri tam kapasitesinin üzerinde çalıştırmak aşırı hararete ve motorda yüksek aşınmalara sebep olacaktır. ideal olan ise jeneratör grubunun normal gücünde yüklenmesi ve çalıştırılmasıdır.

Jeneratörü aşırı yüklemek alternatöre ve motora zarar verdiği gibi yüksüz çalıştırmak da motora zarar verir. Motor jeneratör setlerinde üretim yapmak için programlanmıştır ve verebileceği maksimum güce ulaşamaz ise kendi donanımlarına (turbo, piston, yatak ve krank) zarar vermeye başlar. Bu şekilde çalıştırılmaya devam ederse ekonomik ömrünün 5 de 1 i süresinde ömrünü tüketir ve sürekli arıza vermeye başlar. Bu sebeptendir ki, jeneratör gücü hesaplanırken uygun şekilde güç tespiti yapılması çok önemlidir.

Jeneratörler üç farklı özellikte kullanılır.

  1. Prime Power (Sürekli Kullanım)

Bu özellik ekseriyetle elektrik enerjisinin olmadığı yerlerde, jeneratörün 10-12 saat ve hatta 24 saat kullanım durumlarını içermektedir. Elektrik enerjisi olmayan şantiyeler buna en güzel örnektir. Jeneratörün değişken yük miktarı altında sürekli çalışma şeklidir.

Değişken yük miktarı jeneratör prime gücünün %70 ini aşmamalıdır.

 

2) Stand-By (Şebekeye yedek)

Şebekeye yedek anlamına gelir. Şebekeye yedek olarak , anlık veya kısa süreli acil güç ihtiyacında kullanılır.

Jeneratörler 12 saat ara ile 1 saat %10 aşırı yük yüklenebilir demektir.

 

3)Continous (Tamamen jeneratörler ile)  

Jeneratörün %100 sabit yükte sürekli çalışma şeklidir aşırı yüklenemez. jeneratörler gece ve gündüz enerji santrali gibi hiç durmaksızın 24 saat esasına göre çalışmaktadır. Bu sebeptendir ki, continuous çalışacak jeneratörler asıl talep gücünden %40 güç fazlası olarak seçilmelidir. Örneğin; talep 100 kVA ise continuous çalışacak jeneratörler 140 kVA olarak seçilmelidir.